Masz w ogrodzie wierzbowe bazie? Zrób z nich herbatkę. Na zdrowie
Od wieków bazie znane są w polskich domach jako symbol odnowy i ochrony. Gałązki z wiosennymi baziami z wierzby to tradycyjny składnik palm wielkanocnych, koszyczków i domowych dekoracji.
Obecnie wiadomo, że te miękkie kwiatostany kryją w sobie niezwykłą moc leczniczą. W tradycji ludowej wykorzystywano je jako naturalny środek wspomagający odporność, a współczesna fitoterapia potwierdza ich liczne właściwości zdrowotne.
Bazie wierzby zawierają cenne glikozydy salicylowe, flawonoidy, fitosterole oraz fenolokwasy. Te substancje odpowiadają za działanie przeciwzapalne, przeciwgorączkowe i napotne działanie bazi.
Nie przegap! ▶ Nowe trendy ogrodowe na 2026 rok ogłoszone. Te odmiany wygrały Konkurs Roślinnych Nowości 2025
Kwiaty wierzby, zwane potocznie baziami lub kotkami (niegdyś bagniątkami) rozwijają się na początku roku, na przedwiośniu. Przy sprzyjającej pogodzie, w najcieplejszych regionach Polski może to nastąpić nawet już pod koniec lutego. Ale zwykle bazie na gałęziach wierzby można zaobserwować w marcu i kwietniu.
Lista zakupów ▶ Przygotuj ogród na jesień. Te produkty sprawdzą się we wrześniu idealnie
Przepis na napar z bazi wierzbowych
Oto sprawdzone przepisy na przygotowanie zdrowotnego naparu z bazi. Przygotowanie tych napojów jest niezwykle proste i nie wymaga specjalistycznych umiejętności. Napar można wykonać na dwa sposoby.
Przepis 1
- Składniki: jedna łyżka świeżych lub suszonych bazi wierzbowych (najlepiej z wierzby iwy lub białej), 250 ml wrzącej wody, opcjonalnie – 1 łyżeczka miodu lub plaster cytryny do smaku.
- Sposób przygotowania: zbierz bazie wczesną wiosną, zanim w pełni się rozwiną i zanim zaczną pylić. Włóż je do filiżanki lub kubka i zalej wrzącą wodą. Napar przykryj talerzykiem i pozostaw do zaparzenia na 15 minut. Po zaparzeniu odcedź bazie, aby napar był klarowny.
- Napar / herbatkę z bazi można pić bez dodatków lub osłodzić łyżeczką miodu oraz wzbogacić jego smak plasterkiem cytryny. Naturalne dodatki wzmocnią jego właściwości zdrowotne.
Przepis 2
Innym sposobem na przygotowanie naparu z bazi wierzbowych jest zaparzenie ich z mlekiem. Taki napój (mleko baziowe) jest kremowy w smaku.
- Składniki: garść świeżych lub suszonych kotków wierzbowych oraz 250 ml ulubionego mleka – najlepiej krowiego, choć równie dobrze sprawdzi się roślinne, np. kokosowe czy migdałowe.
- Sposób przygotowania: w rondelku podgrzewaj mleko na małym ogniu, z dodatkiem bazi przez około 10 minut; nie dopuszczając do wrzenia. Po tym czasie odcedź napój i podawaj, gdy jest jeszcze ciepły.
- Jeśli chcesz wzbogacić jego działanie i smak, możesz dodać odrobinę miodu. Mleko baziowe nie tylko łagodzi kaszel i objawy grypy, ale także pomaga wspierać krążenie, dzięki obecności naturalnych salicylanów.
Działanie herbatki / naparu z bazi wierzby
Napar z wierzbowych bazi działa łagodząco przy przeziębieniach, infekcjach gardła oraz stanach gorączkowych. Wierzba, nazywana jest naturalną aspiryną – zawarta w niej salicyna wykazuje działanie przeciwzapalne, uspokajające i przeciwbólowe. Picie naparu z bazi wspiera odporność i regenerację organizmu po zimie.
Uwaga!
Naparu z bazi nie powinny pić osoby uczulone na salicylany (np. na aspirynę) oraz dzieci poniżej 12. roku życia. Przed dłuższym stosowaniem warto skonsultować się z fitoterapeutą lub lekarzem. Jeśli nie masz pewności, czy drzewo, z którego chcesz pozyskać bazie to wierzba, nie zrywaj żadnych jego części i nie przyrządzaj z niego żadnych napojów.
Zdjęcie tytułowe: mashiki / AdobeStock, (ed.)