Kuszący kurdybanek | Dwa przepisy na dania z bluszczyka

kuszący kurdybanek - dwa przepisy na dania z bluszczyka fot. Małgorzata Kalemba Drożdż

Bluszczyk kurdybanek (Glechoma hederacea) zwykle kojarzy się z wiosennymi zbiorami ziół, ale w celach kulinarnych można go zbierać przez cały sezon wegetacyjny, nie tylko w czasie jego kwitnienia – przekonuje Małgorzata Kalemba-Drożdż na łamach magazynu Gardeners' World Edycja Polska.

Posłuchaj
00:00
Artykuł pochodzi z magazynu:
Gardeners' World. Edycja Polska
Gardeners' World. Edycja Polska
Sierpień 2023
Przejrzyj i kup
10
Spis treści
Jak jeść bluszczyk kurdybanek? Jaki ma smak i na co działa? Jak zrobić zupę z bluszczyka kurdybanka? Jak zrobić pastę z bluszczyka kurdybanka?

Gardeners' World Edycja Polska
Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Sierpień 2023

W kwietniu kurdybanek wypuszcza drobne, grzbieciste, fioletowe kwiaty. Po przekwitnięciu pędy zaczynają się płożyć i zarastać otoczenie niczym dywan – stąd jego nazwa (kurdyban to garbowana, barwiona skóra, intensywnie zdobiona we wzory tłoczeniami, złoceniami lub srebrzeniami oraz malowidłami). Bluszczyk można także ususzyć i korzystać z jego aromatu w czasie zimy.

Ta roślina, obecnie kulinarnie niemal zapomniana, ma długa historię użytkowania zarówno w zielarstwie jak i w kulinariach. W smaku kurdybanek jest bardzo intensywnie ziołowy, lekko gorzki, niezmiernie ciekawy. Jest rewelacyjną przyprawą do kanapek, zup, mięs, jajek i wszelkich tłustych potraw, a w XVIII wieku żaden rosół nie mógł się bez niego obyć. Można z niego przygotowywać napary oraz przetwarzać, tak jak przygotowuje się herbatę czarną (utlenianie enzymatyczne).

Z kurdybanka warto korzystać, bo pobudza trawienie i ożywia zmysły. Działa żółciopędnie, detoksyfikacyjnie i moczopędnie. Stosowany zewnętrznie ma działanie ściągające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, mówi Małgorzata Kalemba-Drożdż.

Dawniej wierzono, że wieniec z kurdybanka dawał czarownicom zdolność widzenia przyszłości. Czarownicą nie jestem, ale widzę w przyszłości mnóstwo pysznych dań z kurdybankiem.

zupa z bluszczyka kurdybanka
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Zupa na zielono
SKŁADNIKI: baza – 1-2 ziemniaki, kawałek selera, 1 cebula, ok. 1,2 l bulionu, liście – szczyty pędów pokrzywy, młode liście podagrycznika, rukola, szpinak, bluszczyk kurdybanek, sól, czosnek, chilli, odrobina oleju
PRZEPIS: Warzywa korzeniowe stanowią bazę, która nadaje zupie gęstość i konsystencję. Ugotuj pokrojone warzywa w ulubionym bulionie, a kiedy zmiękną, dodaj umyte liście. Możesz pomieszać liście roślin dzikich i uprawnych. Dzikie rośliny można zbierać przez cały sezon, zwykle wystarczy skosić zagajniki pokrzyw i podagrycznika, żeby po tygodniu cieszyć się ich młodymi liśćmi. Zagotuj zupę, dopraw, zmiksuj i serwuj. Podawaj tak, jak lubisz: z grzankami, kleksem śmietany, makaronem, ryżem, łyżką smakowitego oleju tłoczonego na zimno albo po prostu solo.
smarowidło - pasta z bluszczyka kurdybanka
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Smarowidło z nerkowców z kurdybankiem
SKŁADNIKI: 100 g nerkowców, garść liści bluszczyka kurdybanka, sól, ocet ryżowy lub sok z cytryny
PRZEPIS: Nerkowce mocz w wodzie przez kilka godzin. Odcedź niezbyt dokładnie (niech zostanie sporo wody), a następnie zmiksuj w blenderze na gładką masę z dodatkiem kilku kropli octu i szczypty soli. Dodaj drobno posiekane liście kurdybanka. Używaj do kanapek jak twarożku.

Tekst i zdjęcia: Małgorzata Kalemba Drożdż – dr biochemii, autorka kulinarnego bloga „Trochę Inna Cukiernia”. Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej. Autorka kulinarno-botanicznej encyklopedii: „Jadalne kwiaty”.

  Gardeners' World Edycja Polska 8/2023

Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Sierpień 2023


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

Tematy
Autor
Gardeners' World. Edycja Polska Gardeners' World. Edycja Polska

To wydanie licencyjne największego brytyjskiego magazynu ogrodniczego. W zielonym ogródku publikowane są wybrane artykuły.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni