Fasola mung / Fasola złota Vigna radiata

Fasola mung nasiona, fot. PDPics - Pixabay
Fasola mung / Fasola złota (Vigna radiata) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
2
Gleba: przepuszczalna, żyzna, próchniczna
Kolor kwiatów: żółte
Kwiaty: wargowe
Odczyn gleby: lekko kwaśna
Owoce: strąki
Pokrój: wzniesiony, rozłożysty, krzaczkowaty
Przydatność do spożycia: owoce, liście
Wysokość: 1,2 m
Okres kwitnienia: VII, VIII
Kolor owoców: zielone
Wilgotność: gleba stale wilgotna
Stanowisko: słońce
Zastosowanie: roślina jadalna

Fasola mung (Vigna radiata) nazywana też fasolą złotą to jednoroczna roślina z rodziny bobowatych (Fabaceae). Jej ojczyzną są Indie, ale jest też uprawiana w wielu innych rejonach świata jako wartościowe warzywo.

Roślina dorasta do ok. 1,2 m wys. Posiada krzaczasty pokrój i tworzy liczne, elastyczne, rozgałęzione, zielone, wzniesione lub pokładające się, owłosione, nieco kanciaste pędy, na których wzrastają zielone, duże, trójlistkowe, długoogonkowe liście. Pojedynczy listek tworzący liść jest całobrzegi, szeroko-jajowaty z zaostrzonym wierzchołkiem i z wyraźnie zaznaczonym na blaszce unerwieniem.

Fasolka mung kwitnie na przełomie lipca i sierpnia. Wytwarza żółte, motylkowe kwiaty, które pojawiają się na pędach w sezonie wegetacyjnym i są zebrane po kilka w małe pęczki na szczytach krótkich łodyżek. Po przekwitnieniu przekształcają się w owocostany mające postać długich, mięsistych, dość grubych, zielonych strąków, wypełnionych małymi, żółtozielonymi lub żółtymi, owalnymi nasionami. Strąki zebrane są po kilka (zwykle 2-5 szt.) w zwisające pęczki.

Nie przegap! ▶ Nowe trendy ogrodowe na 2026 rok ogłoszone. Te odmiany wygrały Konkurs Roślinnych Nowości 2025

Wymagania i uprawa

Fasola mung to roślina wybitnie ciepłolubna i wymagająca. W uprawie oczekuje bardzo ciepłego, osłoniętego od wiatru, słonecznego stanowiska i żyznej, próchniczej, przepuszczalnej, dobrze spulchnionej, stale lekko wilgotnej gleby. Nie toleruje chłodu, niskich temperatur i zimnych wiatrów. W naszym klimacie jej uprawa gruntowa rzadko kończy się sukcesem, dlatego poleca się sadzić roślinę pod osłonami (w tunelu lub szklarni). W gruncie roślina będzie dobrze rosła i plonowała jedynie podczas ciepłego, długiego i słonecznego lata.

Fasolę mung rozmnaża się z siewu nasion pod osłonami lub bezpośrednio w gruncie, ale dopiero po minięciu wiosennych przymrozków czyli w drugiej połowie maja. Bardzo popularnym sposobem uprawy jest też uprawa fasoli na kiełki lub mikro liście.

Lista zakupów ▶ Przygotuj ogród na jesień. Te produkty sprawdzą się we wrześniu idealnie

Zastosowanie

Ziarna fasoli mung to ogromne bogactwo witamin (przede wszystkim z grupy B), minerałów (głównie potasu, fosforu i magnezu), białka i błonnika, dlatego mają wysoką wartość odżywczą i są ważnym składnikiem diety, szczególnie wegetariańskiej i wegańskiej. Można przygotowywać z nich musy, pasty, zupy lub dania warzywne. Fasola mung jest też ważnym składnikiem wielu dań kuchni chińskiej i wschodniej.

Skiełkowana fasola (popularne kiełki) jest doskonałym i zdrowym dodatkiem do sałatek, surówek, twarożków i kanapek. W kuchni wschodniej z ziaren przygotowuje się niezwykle popularny makaron sojowy (nazwa polska jest myląca, gdyż makaronu sojowego nie wyrabia się z soi, ale właśnie min. z fasoli mung).


Tekst: Katarzyna Józefowicz, zdjęcia: ll C/Pixabay, Priva_Studio/Depositphotos, Hans Benn/Pixabay, PDPics/Pixabay


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

Powiązane artykuły
Nowe rośliny tygodnia
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Bestsellery