Tarta ze szpinakiem i cebulą – doskonała na ciepło i na zimno!

tarta ze szpinakiem i cebulą fot. Małgorzata Wójcik

Szpinak zapiekany na kruchym cieście doskonale smakuje nie tylko na ciepło, ale i na zimo. Tarta ze szpinakiem to smaczna przekąska, którą możesz podawać na przyjęciach – pokrojone kawałki  łatwo wziąć w rękę. Poznaj nasz przepis na tartę ze szpinakiem i cebulą.

Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
30

Szpinak to smaczne i zdrowe warzywo, ale jego konsystencja po ugotowaniu i rozdrobnieniu niektórych zniechęca. Warto więc wykorzystywać szpinak jako nadzienie do różnych potraw.

Przepis na tartę ze szpinakiem i cebulą

Składniki

  • Ciasto: 200 gram masła, 250 gram mąki krupczatki, szczypta soli, 1/3 szklanki letniej wody.
  • Nadzienie: torebka szpinaku baby (250 g), czosnek, łyżeczka masła, łyżka śmietany, 3 cebule, tarty lub pokrojony w plastry ser żółty, 1/4 kostki sera typu feta.

Nie przegap! ▶ Nowe trendy ogrodowe na 2026 rok ogłoszone. Te odmiany wygrały Konkurs Roślinnych Nowości 2025

tarta ze szpinakiem i cebulą

Przygotowanie

  • Przygotować ciasto – masło posiekać nożem, dodać mąkę i szczyptę soli, zagnieść dodając wodę.
  • Utworzyć z ciasta kulę i włożyć je na godzinę do lodówki.
  • Szpinak sparzyć, posiekać i podgrzać z masłem, śmietaną i rozdrobnionym czosnkiem.
  • Cebulę posiekać, dusić ok. godziny w bulionie, aż zmięknie. Nadmiar płynu odlać.
  • Ciasto rozwałkować, wylepić nim niską formę do tarty i wstawić do piekarnika na 20 minut (termoobieg, temp. 180º C).
  • Na podpieczony blat położyć warstwę szpinaku, a potem cebuli. Przysypać żółtym serem i kawałkami pokruszonego sera typu feta.
  • Włożyć do piekarnika i piec jeszcze 15 minut w  temp. 180º C.


Tekst i zdjęcia: Małgorzata Wójcik

To się przyda
Torba do sadzenia ziemniaków, duża ok. 40 l
Torba do sadzenia ziemniaków, duża ok. 40 l
Mini grządka z tworzywa – 97,5 x 51 x 25 cm | Garland
Mini grządka z tworzywa – 97,5 x 51 x 25 cm | Garland
Podłoże NATURAL+, ziemia do ziół i warzyw - 20 l
Podłoże NATURAL+, ziemia do ziół i warzyw - 20 l

☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

Tematy
Autor
Małgorzata Wójcik Małgorzata Wójcik

Redaktorka naczelna magazynu Gardeners' World. Edycja Polska, autorka tekstów, pasjonatka roślinnej fotografii. Z wykształcenia architekt krajobrazu.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Powiązane artykuły
Nowe treści z tej kategorii
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Bestsellery