Domowa nalewka z owoców dzikiej róży – smaczna i zdrowa!

nalewka z dzikiej róży fot. BW

Drobne, wydłużone, czerwone owoce dzikiej róży zawierają mnóstwo witamin. Po dojrzeniu można je wykorzystywać do przetworów. Jednak mało kto wie, że nadają się również na nalewki. Poznaj nasz przepis na nalewkę z dzikiej róży.

Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
31

Róża dzika (Rosa canina) to nasz rodzimy krzew, który można z powodzeniem uprawiać w dużych ogrodach. Osiąga 2-3 m wysokości i szerokości. Nadaje się na naturalne żywopłoty i do sadzenia pojedynczo. Tak jak wszystkie róże kocha słońce. Różowe kwiaty rozwijają się w czerwcu, a owoce dojrzewają pod koniec sierpnia. Warto ją mieć w ogrodzie, bo przyciąga pożyteczne owady i ptaki.

Składniki

  • 1 kg owoców dzikiej róży
  • ½ l wódki
  • 2 szklanki spirytusu
  • 2 szklanki miodu
  • 1 szklanka wody
  • 10 goździków

Nie przegap! ▶ Nowe trendy ogrodowe na 2026 rok ogłoszone. Te odmiany wygrały Konkurs Roślinnych Nowości 2025

nalewka z owoców dzikiej róży
Fot. Barbara Walicka

Przepis na nalewkę z owoców dzikiej róży

  • Owoce dzikiej róży obrać z szypułek i nożyczkami starannie odciąć resztki kwiatostanów, usunąć owoce poczerniałe, zeschnięte lub uszkodzone.
  • Umyć i osuszyć na sicie.
  • Dziką różę na nalewkę zbiera się po przymrozkach, jeżeli zrobiło się to wcześniej, należy oczyszczone owoce umieścić na co najmniej 1 dobę w zamrażarce, żeby straciły goryczkę.

Lista zakupów ▶ Przygotuj ogród na jesień. Te produkty sprawdzą się we wrześniu idealnie

  • Przemrożone owoce ponakłuwać wykałaczką lub widelcem, przełożyć do dużego słoja i zalać wódką, a po 2 dniach spirytusem.
  • Odstawić w słoneczne miejsce.
  • Po tygodniu dodać miód rozpuszczony w wodzie i goździki.
  • Po miesiącu można nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek.
  • Nalewka z owoców dzikiej róży ma cudowny zapach, cieszy oko bursztynowym kolorem.


Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

Tematy
Autor
Barbara Walicka Barbara Walicka

W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Powiązane rośliny

Róża pomarszczona Rosa rugosa

Powiązane artykuły
Nowe treści z tej kategorii
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Bestsellery