Rolada biszkoptowa z konfiturą – szybki i łatwy przepis!

rolada z konfiturą fot. Delecta

Szybka rolada na niezapowiedzianą wizytę gości? Idealnie i różowo! Klasyczny biszkopt z Delectą robi się niemalże sam. Do przygotowania efektownej rolady przyda się tylko ulubiona konfitura! Przekonajcie się sami!

Posłuchaj
00:00
4

Przepis na roladę biszkoptową z konfiturą

Składniki

Ciasto
1 opakowanie biszkoptu Delecta
4 jaja
30 ml wody

Nadzienie
ulubiona konfitura (najlepiej malinowa lub wiśniowa)

Dekoracja
bita śmietana
50 g orzechów laskowych

🟢 Największe targi ogrodnicze w Polsce: Nowości roślinne, konkursy, kiermasze, wykłady i inspiracje. Zieleń to Życie 2025 już we wrześniu!

Przygotowanie

  1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, jednocześnie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Do głębokiej miski wbijamy jaja, dodajemy wodę, wsypujemy zawartość torebki z mieszanką do wypieku ciasta domowego i miksujemy na najwyższych obrotach przez 4‒5 minuty.
  3. Gotową masę przekładamy na blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut, aż wierzch ciasta będzie złoty.
  4. Po wyjęciu z piekarnika gorący biszkopt zwijamy w rulon razem z papierem.
  5. Gdy tylko ostygnie, rozwijamy i smarujemy konfiturą.
  6. Ciasto ponownie zwijamy i odstawiamy.
  7. Jego wierzch smarujemy cienką warstwą bitej śmietany i posypujemy posiekanymi orzechami.

Smacznego!

Źródło: Delecta

Tematy
Powiązane artykuły
Treści naszych partnerów
Komentarze

Tagi
Najnowsze treści
Nasz sklep ogrodniczy