Kupiłam ten mix i wysiałam. Teraz nie chcę już nic innego do obiadu

Wysiałam ten mix - najlepszy świeży dodatek do obiadu

Szukasz świeżego dodatku do obiadu, który nie znudzi się po dwóch dniach? Warto sięgnąć po własne wysiewy kiełków – to szybki sposób na roślinny akcent pełen smaku. Szczególnie ciekawe są mieszanki o łagodnym i lekko pikantnym charakterze, które nie tylko uzupełniają codzienne dania, ale też są gotowe do zbioru już po kilku dniach.

Posłuchaj
00:00

Zdrowy dodatek pełen smaku i witamin, który pasuje do wszystkiego

Na początku wysiałam je z ciekawości, żeby sprawdzić, czy coś w ogóle z tego wyrośnie. Kilka dni później miałam na talerzu świeży, pachnący miks, który wyglądał lepiej niż niejedna sałatka z restauracji. Nie spodziewałam się, że tak prosta rzecz może aż tak zmienić codzienne posiłki.

Chodzi o kiełki – jedno z najprostszych i najbardziej wartościowych uzupełnień codziennej diety. A jeśli wybierzesz gotowy mix o różnym stopniu ostrości, możesz każdego dnia łączyć ze sobą różne smaki – bez nudy i bez wysiłku. W takim zestawie znajdziesz zwykle kiełki brokuła, rukoli, lucerny, rzodkiewki i innych znanych roślin – jedne łagodniejsze, inne pikantniejsze.

🟢 Największe targi ogrodnicze w Polsce: Nowości roślinne, konkursy, kiermasze, wykłady i inspiracje. Zieleń to Życie 2025 już we wrześniu!

Jak samodzielnie uprawiać kiełki w domu?

Do wysiewu kiełków nie potrzeba ani ogródka, ani parapetu nasłonecznionego przez cały dzień. Nie trzeba też specjalnych kiełkownic – wystarczy szklane naczynie, kawałek gazy i oczywiście nasiona dobrej jakości.

Jak wsiewać nasiona na kiełki krok po kroku?

  1. Wybierz naczynie
    Najprościej zacząć w szklanym słoiku (np. litrowym). Przyda się też kawałek czystej gazy lub cienkiej tkaniny oraz gumka recepturka – służą do zakrycia wylotu słoika, zamiast klasycznej zakrętki. Dzięki temu łatwiej będzie odlewać i przepłukiwać nasiona bez ich wysypywania.
  2. Odmierz porcję nasion
    Wystarczy 1-2 łyżki stołowe nasion – po wykiełkowaniu znacznie zwiększą objętość.
  3. Namocz nasiona
    Zalej nasiona zimną, przefiltrowaną wodą i odstaw na 6-12 godzin (najczęściej na noc). W tym czasie ziarna napęcznieją i przygotują się do kiełkowania.
  4. Odcedź i opłucz
    Po namoczeniu odlej wodę przez gazę, nie zdejmując jej ze słoika, i natychmiast przepłucz nasiona zimną wodą. Ustaw słoik pod kątem w miseczce lub na podstawce, tak aby nadmiar wody mógł swobodnie odpływać. Gazy już nie zdejmuj – zostaw ją na cały okres kiełkowania.
  5. Płucz regularnie
    Dwa razy dziennie (rano i wieczorem) opłukuj kiełki czystą wodą i odstawiaj z powrotem w przewiewne miejsce, ale bez bezpośredniego słońca.
  6. Zbierz gotowe kiełki
    Po 3-5 dniach kiełki będą gotowe do zbioru – zależnie od gatunku. Przed zjedzeniem warto je dokładnie przepłukać i osuszyć np. na papierowym ręczniku.

Najlepsze w miksach nasion na kiełki jest to, że każda partia może smakować trochę inaczej, bo są w niej różne ilości gatunków. Dzięki temu na talerzu ląduje zaskakująca, ale zawsze dobrze skomponowana mieszanka smaków.

Kiełkownica z rzodkiewką i rukolą
Fot. Agata25 / AdobeStock
Kiełki rzodkiewki i rukoli w kiełkownicy gotowe do zebrania.

Łagodnie, pikantnie, świeżo – do jakich dań najlepiej pasuje taka mieszanka kiełków?

Wieloskładnikowe mieszanki kiełków łączą łagodny smak brokułów czy lucerny z pikantną nutą rzodkiewki i rukoli. Ta kombinacja nie tylko pobudza apetyt, ale też świetnie komponuje się z niemal każdą potrawą, np.:

  • do zupy krem,
  • makaronu z pesto,
  • pieczonych ziemniaków i ryby,
  • pieczonych warzyw i kasz,
  • jajka sadzonego, jajecznicy,
  • wrapów, tortilli i pity,
  • i wszelkich potraw azjatyckich.

Choć kiełki kojarzą się z dietą i zdrowym stylem życia, to przede wszystkim po prostu pyszny dodatek. Ich smak jest wyrazisty, ale nie dominujący. Zjada się je z przyjemnością – bez poczucia, że „trzeba, bo zdrowe”. A gdy już raz spróbujesz domowej mieszanki, naprawdę trudno wrócić do zwykłej zieleniny ze sklepu.

Zdjęcie tytułowe: Konstantin Sigaev / AdobeStock

To się przyda
Kiełkownica, pojemnik do uprawy kiełków
Kiełkownica, pojemnik do uprawy kiełków
Rzodkiewka czerwona (Radies Rot) – nasiona na kiełki
Rzodkiewka czerwona (Radies Rot) – nasiona na kiełki
Mieszanka Ostra (Scharfe Mischung) – nasiona na kiełki
Mieszanka Ostra (Scharfe Mischung) – nasiona na kiełki
Zestaw Do Uprawy Kiełków + nasiona rzeżuchy
Zestaw Do Uprawy Kiełków + nasiona rzeżuchy
Tematy
Autor
Maja Wiśniewska Maja Wiśniewska

Pasjonatka ogrodnictwa, która chętnie dzieli się swoim doświadczeniem, pisząc praktyczne porady.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Komentarze

Tagi
Najnowsze treści
Nasz sklep ogrodniczy