Pysznogłówka, indiański smakołyk | Dwa przepisy na dania z kwiatów

pysznogłówka - dwa przepisy na dania z kwiatów

Pyszniąca się swoją pierzastą główką pysznogłówka (Monarda) jest nie tylko efektowną rośliną ozdobną, ale też bardzo smacznym i cennym ziołem. Pochodzi ze wschodniej części Ameryki Północnej. Poznaj dwa przepisy Małgorzaty Kalemby-Drożdż na dania z kwiatów tej pięknej byliny!

Posłuchaj
00:00
Artykuł pochodzi z magazynu:
Gardeners' World. Edycja Polska
Gardeners' World. Edycja Polska
Lipiec 2022
Przejrzyj i kup
18

Gardeners World Edycja Polska
Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Lipiec 2022

Pysznogłówka to roślina o niezmiernie długiej tradycji – stosowana przez rdzennych mieszkańców Ameryki. Plemię Czarnych Stóp używało płukanek z pysznogłówki na rany i infekcje skóry. Plemię Oswego przygotowywało herbatę z liści pysznogłówki przy przeziębieniach i problemach gastrycznych. Wykorzystywali przeciwbakteryjne właściwości pysznogłówki w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej. Indianie Winnebago korzystali natomiast z orzeźwiających i pobudzających właściwości tej rośliny.

Pysznogłówki były nazywane przez Indian pszczelim balsamem, który wabi zapylacze słodkim nektarem i intensywnym zapachem olejków eterycznych. W Europie, ze względu na charakterystyczny ziołowo-cytrusowy aromat, bywa nazywana bergamotką, ponieważ przypomina zapachem pomarańczę bergamotę, używaną do aromatyzowania herbaty Earl Grey. Mnie pysznogłówki przypominają smakiem oregano (lebiodkę) i tymianek.

Jak wykorzystywać pysznogłówki?

Liści pysznogłówki można używać jak herbaty, zaś kwiaty (same kolorowe „piórka” bez sztywnych koszyczków) można zjadać bezpośrednio i doprawiać nimi potrawy. Jako zioło przyprawowe pysznogłówkę kocham szczerze i gorąco polecam. Pyszne główki pysznogłówek wspaniale pasują do dań wytrawnych, ryb, mięs, sałatek, ale także do owoców i słodkich deserów. W kuchni można wykorzystywać zarówno pysznogłówkę szkarłatną (Monarda didyma), pysznogłówkę dętą (M. fistulosa), jak i pysznogłówkę cytrynową (M. citriodora).

przepis na lody z kwiatów pysznogłówki
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Lody z pysznogłówką
SKŁADNIKI: 400 ml śmietany kremówki, 150 ml mleka,  60 g cukru nierafinowanego, 1 łyżka cukru z wanilią, 2-3 garście kolorowych kwiatów pysznogłówki (Monarda) lub więcej, jeśli chcesz
PRZEPIS: Podgrzej szklankę śmietany z cukrem, żeby się rozpuścił. Wystudź. Zmieszaj słodką śmietanę z mlekiem i wanilią, schłodź porządnie, dodaj drobno posiekane kwiaty pysznogłówki (same kolorowe języczki) i przelej do maszyny do lodów. Jeśli nie masz maszyny do lodów, po schłodzeniu ubij śmietankę na krem, dodaj kwiaty i zamroź w pojemniku.
przepis na gąszcz z kwiatów pysznogłówki
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Gąszcz z pysznogłówki
SKŁADNIKI: kilka garści oskubanych kwiatów pysznogłówki,  garść migdałów moczonych przez noc, a następnie podprażonych, oliwa extra virgin, sól kamienna
PRZEPIS: Zmiksuj wszystkie składniki na sos i używaj go do kanapek, sałatek, serów, makaronu itd. Do sosu możesz dorzucić trochę parmezanu, żeby przypominał pesto. W smaku wyraźnie dominują smaki oregano, majeranku, tymianku, ale kolor jest niezwykły.
Małgorzata Kalemba Drożdż

Tekst: Małgorzata Kalemba Drożdż – dr biochemii, autorka kulinarnego bloga „Trochę Inna Cukiernia”. Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej. Autorka kulinarno-botanicznych książek: „Jadalne kwiaty”, "Pyszne chwasty", "Skarby ogrodu", "Smakowite drzewa".

 

Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Lipiec 2022


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

Tematy
Autor
Gardeners' World. Edycja Polska Gardeners' World. Edycja Polska

To wydanie licencyjne największego brytyjskiego magazynu ogrodniczego. W zielonym ogródku publikowane są wybrane artykuły.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni