Pomysły na dania z polskich warzyw sezonowych

Pomysly na dania z polskich warzyw sezonowych

Ostatniego dnia wakacji odbyło się spotkanie połączone z warsztatami kulinarnymi w ramach kampanii „Moc Polskich Warzyw”. W studiu kulinarnym w Warszawie spotkali się dziennikarze, blogerzy, eksperci oraz producenci polskich warzyw, aby wspólnie pogłębiać wiedzę i nabywać nowe umiejętności oraz zachęcać konsumentów do zwiększenia udziału warzyw w codziennej diecie. Jakie pomysły na dania z polskich warzyw sezonowych zrodziły się podczas warsztatów? 

Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
36

Co można ugotować z polskich warzyw sezonowych?

Pod okiem doświadczonej szefowej kuchni i dietetyczki – Joanny Banad oraz ekspertem kampanii – dr Justyny Bylinowskiej uczestnicy wspólnie przygotowali dania międzynarodowej kuchni opartej na polskich sezonowych warzywach. Dip muhammara z grillowaną papryką, pieczonym kalafiorem, orzechami włoskimi i tahiną, gnudi z kremowym sosem romanseco z pieczonymi warzywami i krewetkami, chlebek cukiniowy z kremem sernikowym to dania, które znalazły się w programie warsztatów.

Podczas przygotowywania oraz wspólnej degustacji dań uczestnicy mieli możliwość poznać wiele ciekawych technik kulinarnych, zagłębić się w tajniki gotowania, nauczyć się sztuczek stosowanych przez najbardziej doświadczonych szefów kuchni oraz poznać właściwości zdrowotne m.in. papryki, cukinii czy kalafiora.

W kampanii Moc Polskich Warzyw staramy się dotrzeć do konsumentów z prostym przekazem, że jedzenie warzyw przynosi nam korzyści. Nie tylko zdrowotne, choć bardzo ważne jest, aby warzywa stanowiły przynajmniej połowę każdego posiłku. Polskie warzywa to jednak również wspaniałe smaki i nieograniczone możliwości kulinarne – mówi Mirosław Łuska, prezes Zrzeszenia Producentów papryki RP. - Dzięki takim spotkaniom jak dzisiejsze w niecodziennej, atrakcyjnej konwencji poprzez liderów opinii docieramy do setek tysięcy odbiorców, zachęcając ich do prowadzenia zdrowego trybu życia oraz sięgania po najlepsze, sezonowe warzywa od krajowych producentów – dodaje.

Nie przegap! ▶ Nowe trendy ogrodowe na 2026 rok ogłoszone. Te odmiany wygrały Konkurs Roślinnych Nowości 2025

Dania z polskich warzyw sezonowych | Przepisy

Dip muhammara z grillowana papryka, pieczonym kalafiorem, orzechami włoskimi i tahiną z domowej roboty chlebkami naan

  • 500 g orzechów włoskich
  • 12 pieczonych, czerwonych papryk, z usuniętymi gniazdami
    nasiennymi
  • 2 duże ciabatty, poszarpane
  • Oliwa z oliwek
  • Płatki chilli - szczypta
  • Sok z 1 cytryny
  • Papryka słodka - do smaku
  • 6 łyżek melasy z granatu
  • 4 łyżki tahini

Wszystkie składniki zblenduj na gładką pastę, dopraw solą, sokiem z cytryny i płatkami chilli. Podawaj z pieczonym kalafiorem i chlebkami naan. 

Chlebki naan:

  • 120 g ciepłej wody (ale nie gorącej!)
  • 360 g ciepłego mleka (lub napoju roślinnego)
  • 1,5 łyżeczki drożdży instant
  • 2 łyżki miodu
  • 460 g jogurtu greckiego (lub jogurtu kokosowego)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia
  • 1020 g mąki tortowej (plus więcej do podsypania)
  • oliwa z wytłoczyn

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i mleku z dodatkiem miodu. Odstawić na 5 minut. Następnie dodać sól, jogurt, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Miksować mikserem z końcówką haka przez 6-7 minut. Ciasto będzie lepkie. Na podsypaną mąką stolnicę wyłożyć ciasto i podsypując mąką chwilę wyrobić. Przełożyć do dużej miski wysmarowanej oliwą. Zakryć ściereczką i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia (musi podwoić objętość). Podzielić ciasto na równe części i każdą część cieniutko rozwałkować. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy/oleju. Smażyć placki 3-4 minuty z jednej strony i 2 minuty z drugiej na średnim ogniu.

Lista zakupów ▶ Przygotuj ogród na jesień. Te produkty sprawdzą się we wrześniu idealnie

Gnudi z kremowym sosem romesco z pieczonymi warzywami i krewetkami

Gnudi:

  • 900 g ricotty
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g parmezanu tartego
  • 300g maki

Ze wszystkich składników zagnieć ciasto - jeśli będzie lepić się do rąk, dodaj więcej mąki. Dwoma łyżeczkami formuj małe kluseczki i gotuj w osolonym wrzątku aż do wypłynięcia.

Sos:

  • 200 g orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 10 papryk czerwonych
  • 2 cukinie
  • upieczone 4 pomidory malinowe
  • 8 ząbków czosnku
  • 8 łyżek octu z białego wina
  • 20 ml wina białego
  • 1,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól
  • 50 krewetek tygrysich surowych bez pancerzy

Orzechy posiekaj, czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Orzechy zmiksuj w blenderze z papryką, pomidorami, cukinią, octem. Na patelnie wlej oliwę, wrzuć czosnek i jak zacznie się smażyć, dodaj krewetki, wędzoną paprykę, cayenne i szczyptę soli. Jak krewetki staną się lekko różowe, dolej wino, zredukuj chwilę i zdejmij krewetki z patelni. W międzyczasie na innej patelni wlej sos i gotuj go przez kilka minut, aż się zredukuje. Podawaj gnudi z sosem i krewetkami.

Chlebek cukiniowy z kremem sernikowym, lemon curd i malinami

  • 380 g mąki
  • 2,5 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 jajka
  • 200 g rozpuszczonego masła, ostudzonego
  • 300 g cukru
  • 2 średnie cukinie, starte na tarce o grubych oczkach
  • cukier z wanilią
  • 100 g żurawiny
  • 200 g malin świeżych do podania

Keksówkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, a wszystkie mokre w drugiej misce. Dodać mokre składniki do suchych, dodać cukinię i żurawinę, wymieszać dokładnie łopatką do połączenia. Przełożyć ciasto do foremki i piec około 40-45 minut w 170 stopniach (termoobieg). Podawać z lemon curd i malinami.

Lemon curd:

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 90 ml soku z cytryny
  • 85 g masła, zimnego
  • 160 g cukru

Jajka dokładnie wymieszać trzepaczką, żółtkami, sokiem z cytryny i cukrem w garnku. Podgrzej na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy krem zgęstnieje, dodaj do niego masło i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia (przykryj folią). Odstaw do przestudzenia.


Przepisy na najlepsze dania z polskich warzyw znajdują się na stronie internetowej www.mocpolskichwarzyw.pl

Tekst i zdjęcia: Kampania Moc Polskich Warzyw

Logo - Kampania MOC POLSKICH WARZYW

"Moc Polskich Warzyw" to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski.

Więcej o kampanii znajdziesz TUTAJ

 

To się przyda
Warzywniak - podwyższona grządka - brąz GPPS - Vegano - 150 x 75 x 30 cm
Warzywniak - podwyższona grządka - brąz GPPS - Vegano - 150 x 75 x 30 cm
Nawóz ekologiczny do warzyw – 1 kg | Target
Nawóz ekologiczny do warzyw – 1 kg | Target
Mini grządka z tworzywa – 97,5 x 51 x 25 cm | Garland
Mini grządka z tworzywa – 97,5 x 51 x 25 cm | Garland
Plonar Active do warzyw i owoców – ekologiczny nawóz granulowany – 1 kg Ekodarpol
Plonar Active do warzyw i owoców – ekologiczny nawóz granulowany – 1 kg Ekodarpol

☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

Tematy
Porady na ten tydzień
Tydzień 40, Sentencja nr:6
Porażone chorobami owoce i pędy usuń i zutylizuj (poza kompostem!). To dobry październikowy krok, by ograniczyć zimowanie patogenów w ogrodzie.
Przeczytaj także
Choroby drzew owocowych | Objawy i zwalczanie Choroby drzew pestkowych | Jak je rozpoznać i zwalczać? Spady i zgniłe owoce w ogrodzie. Czy można je wykorzystać? Parch i mączniak: najgroźniejsze choroby jabłoni | Objawy i zwalczanie
Tydzień 40, Sentencja nr:5
Możemy jeszcze sadzić rośliny cebulowe kwitnące wiosną (krokusy, tulipany, narcyzy, hiacynty itp.). Jest to ostateczny termin ich sadzenia przed zimą.
Przeczytaj także
Co zrobić, by wiosenne cebulki miały piękne kwiaty? Dlaczego jesienią sadzimy wiosenne gatunki cebulowe 10 pytań i odpowiedzi na temat sadzenia roślin cebulowych 4 pomysły na wiosenne rabaty | Jakie rośliny sadzić na rabacie?
Tydzień 40, Sentencja nr:4
Wykopmy z ogrodu rośliny niezimujące w gruncie, np. dalie i begonie. Część podziemną należy lekko przesuszyć, dokładnie oczyścić i przechowywać zimą w suchym i przewiewnym pomieszczeniu, w temperaturze 5-10°C.
Przeczytaj także
Które rośliny wykopać przed zimą i gdzie przechować? Tych kwiatów nie możesz zostawić w ziemi, bo zmarzną Wykopywanie i przechowywanie mieczyków, dalii i kanny Pielęgnacja roślin cebulowych kwitnących latem i jesienią | Praktyczne porady
Powiązane artykuły
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Bestsellery